Stiri

Anunt de interes public

Anunt public privind racordarea la reteaua de canalizare

Share This:

Citeste.

ANUNT IMPORTANT

 

ROMÂNIA

 

MINISTERUL AFACERILOR INTERNELOR
INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL NEAMŢ

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

Material informativ cu privire la pesta porcină africană
(destinat crescătorilor de porcine din exploataţiile non-profesionale în vederea introducerii de măsuri de biosecuritate pentru animalele pe care le deţin)

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele sănătoase fiind respectarea unor măsuri de protecţie pentru a preveni venirea în contact a acestora cu cele bolnave sau cu vectorii purtători ai virusului pestei porcine africane.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele reguli:
a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
b. creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala. Semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
• moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,50 – 420 C) şi stare febrilă;
• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ la numărul de telefon 0730330660.
• Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?
• Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

De reţinut:
Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!

Share This:

Citeste.

Lucrarile de canalizare continua in comuna noastra

In aceasta perioada lucrarile de canalizare in satul Cordun se desfasoara chiar mai bine decat in termenele prevazute in contractul de executie. Avem rugamintea ca toti cetatenii ce nu sunt racordati la utilitati, sa se branseze in urmatoarele luni.
Totodata ne cerem scuze pentru neplacerile create!

 Dl primar,Adrian Ciobanu, apreciază că lucrările de canalizare se desfășoară în timp record, 60% fiind făcute în mai puțin de 4 luni. Dealtfel, edilul speră ca până la ziua comunei, în august, lucrările să fie finalizate.

Primar PNL comuna Cordun

#PNLNeamt #AdministratieLiberala Primarul PNL al comunei Cordun, Adrian Ciobanu, apreciază că lucrările de canalizare se desfășoară în timp record, 60% fiind făcute în mai puțin de 4 luni. Dealtfel, edilul speră ca până la ziua comunei, în august, lucrările să fie finalizate.

Publicată de PNL Neamt pe Miercuri, 20 Iunie 2018

Share This:

Citeste.

Daruri pentru cei mai silitori elevi din Cordun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima zi a anului școlar 2017-2018 a însemnat, pentru școlile gimnaziale din satele Cordun și Pildești, tradiționalele festivități de premiere a celor mai silitori elevi.

În prezența elevilor, dascălilor și părinților, la evenimente a participat și primarul Adrian Ciobanu, care, în completarea diplomelor și cărților oferite de învățători și profesori, a oferit premii consistente celor mai harnici elevi, din partea Primăriei și a Consiliului local. Astfel, cei care s-au evidențiat la olimpiadele naționale – Daria Roșu, Alina Burcă, Ioana Păuleț – au primit câte un laptop.

Ștefan Bujdea, Marian Popovici, Iustina Roșu, Emilia Olărașu, Georgiana Ioana Trifan, Patrick Gheorghiescu, Elena Karina Muraru, Elena Negru, Ioana Nastiuc, Adrian Stanciu, Ana Maria Popa, Georgiana Stanciu, Denisa Pătăchi, Andreea Silvia Mîrț, Monica Farcaș, Denisia Marcu, Raul Mărtișcă, Amalia Mîrț, Eliza Ladaru, Denisa Dimișcă, Amalia Elisa Sescu, Amalia Antici, Paul Păuleț, Eduard Gal, Elisa Mărtinaș, Lucian Soci și Carina Chelaru au primit câte o tabletă.

Amalia Burgă, Ștefana Daria Holmanu, Ioana Alexia Pascaru, Cosmina Andreea Știrbu, Bianca Ionela Popovici, Eliza Ioana Panicaru, Andreea Ana-Maria Dram, Teodora Elena Istrati, Alexandra Maria Silișteanu, Ionuț Ovidiu Bocîncă, Paul Adrian Bocîncă, Denisa Cojiță, Cezar Balint, Iustin Burcă, Flavia Maria Mîrț, Antonia Tancău, Bogdan Frenț, Alexandra Patache, Antonia Nicu, Alexandru Mărtinaș, Erica Mîrț, Natalia Ciobanu, Sabina Mîrț, Eliza Moraru, Damian Dumea, Filip Andrei Ciobanu, Richard Andrei Dimișcă, Dragoș Gabriel Sescu, Paul Cătălin Sescu, Teodor Rașcu, Patrizia Maria Petrici, Maria Mărtișcă, Ariana Karina Avădăni, Katia Dumea, Carina Claudia Mărtinaș, Camelia Mîrț, Flavia Nicole Roșu, Denis Leonard Mărtișcă, Denis Leonard Mîrț, Noemi Melissa Bejan, Eliza Maria Dimișcă, Alexandru Leonard Ciobanu, Camelia Maria Mîrț, Maximilian Gabriel Tancău, Ioan Andrei Gal, Denisa Pătăchi, Samuel David Robu și Marta Antonia Chelaru au primit câte o bicicletă.

Suntem în al doilea an în care oferim copiilor premii consistente – laptopuri, tablete și biciclete, din dorința de a le spori interesul pentru învățătură”, a declarat primarul Adrian Ciobanu. ”Pentru acest sfârșit de an școlar, Consiliul local Cordun a alocat 60.000 lei și sper ca fiecare premiant să fie mulțumit de gestul nostru. Aș adaugă faptul că între administrația locală și școli există o colaborare excelentă. Felicit copiii, cadrele didactice și părinții pentru rezultatele obținute în acest an școlar!”, a adăugat primarul de Cordun. (Constantin NEGRU)

Sursa:http://mesagerulneamt.ro/2018/06/daruri-pentru-cei-mai-silitori-elevi-din-cordun/

Share This:

Citeste.

Adresa nr. 15650 din 14.05.2018

Adresa nr. 15650 din 14.05.2018 privind lista cu persoana desemnata din cadrul organului fiscal local implicata efectiv in procedura de asistenta privind completarea si\sau depunerea, precum si transmiterea declaratiei unice.

Share This:

Citeste.

 

Share This:

Comments are closed.