Flora si fauna

Veverita

Vegetatia este conditionata de pozitia in latitudine a comunei, conditiile climaterice, relief la care se adauga alte conditionari locale.
Zona satului Cordun si imprejurimile nu ofera un bogat inventar floristic si faunistic, la aceasta stare contribuind: distrugerea padurilor, zavoaielor, a plantatiilor de pomi fructiferi, folosirea extensiva a produselor chimice (erbicide), existenta de fabrici care polueaza atmosfera s.a. Din cauza micsorarii continue a curtilor si gradinilor din sat pana la 250‐500 m s‐a contribuit efectiv la limitarea conditiilor de viata si degradarea mediului inconjurator. Se mai cultiva in zona noastra: marul, parul, visinul, prunul, nucu, ciresul, iar ca lemn de rezistenta: salcamul si stejarul.
Fauna este conditionata de vegetatie, care ii asigura hrana si adapost. Din lipsa padurilor care au fost taiate cu cativa zeci de ani in urma, exemplu padurea Jornescu in 1946 ‐ animalele salbatice sunt foarte putine, aproape inexistente. Mai vin in sat in iernile grele iepurii, mai rar vulpile si foarte rar lupii.
Predomina animalele obisnuite: popandaii, aricii, sobolanii, soarecii precum si soparlele de camp si foarte multe cartite, nevastuici si dihori.

Dintre insecte amintim: mustele, viespile, libelulele, greierii, vaca Domnului, lacuste mici, furnici etc.
Ca pasari mentionam: graurii, stancutele si ciorile care strica porumbistile si impreuna cu graurii fac mari pagube viilor si pomilor fructiferi din sat. Vrabiile sunt in numar mare, mai putin sticetii, tarcile si ciocanitorile, ciocarlanii, scatii, pitigoii, porumbeii salbatici. Pasarile migratoare: cucul, mierla, privighetoarea, graurul, randunica, lastunul, cocostarcii, vin primavara si poposesc la noi dar nu in numar prea mare ca in urma cu zece ani. In raurile Moldova si Siret se intalnesc speciile de peste: cleanul, morunul, porcusorul comun, porcusorul de nisip, carasul, babusca, stiuca, etc.

Share This:

Comments are closed.