Clima

clima Teritoriul comunei se incadreaza in climatul temperat‐continental de campie.

Satul Cordun fiind in apropiere de orasul Roman, fara obstacole naturale ‐ inaltimi, dealuri ‐ care ar putea influenta intr‐un fel sau altul clima, are un regim climatic la fel cu cel al orasului Roman.
Asezarea Cordunului in plina zona de podis, unde relieful are o energie mult mai mica, cat si influenta pozitiei geografice sunt hotaratoare in cele doua axe ale vailor raurilor Moldovei si Siretului, pe directie N‐S.
Totdeauna marile vai constituie adevarate culoare de circulatie a maselor de aer si aceasta face ca temperaturile sa fie si in zona Cordunului, vara ridicate, ajungand la +38 grade C, maxima absoluta 38,2 grade C (17 aug. 1952), iarna mai coborate decat in regiunile invecinate atingand minime ‐30 grade C, minima absoluta ‐33,2 grade C (la 20 feb. 1954). Acest fenomen se explica datorita invaziei maselor de aer rece spre locurile cele mai joase, mase venite din nord si est, cat si confluentei langa Roman, a raurilor Siret cu Moldova. Aflandu‐se vara la limita retrasa a satului Cordun, simti totusi o adiere de vant, in timp ce pe vaile raurilor Moldova si Siret este zapuseala.
Precipitatiile sunt in buna parte venite din nord, mai putin din sud, si foarte rar vara ploua cu gheta. Aceasta au inregistrat o contitate medie intre 530 si 559, din care cea mai mare de 917 si cea mai mica 337 l/m patrat.

Share This:

Comments are closed.