În peisajul economic și administrativ județean, comuna Cordun se înscrie cu o dezvoltare aparte în ultimii ani. Tocmai de aceea, administrația publică locală, condusă de primarul Adrian Ciobanu, a reușit să rezolve unele dintre cele mai mari probleme legate de infrastructura locală. A fost înființat un sistem de canalizare de peste 50 kilometri, apoi, mai bine de 30 kilometri de străzi asfaltate, dar și alte lucrări care au oferit locuitorilor și celor interesați servicii publice de foarte bună calitate. De asemenea, pe teritoriul comunei sunt circa 1.500 de salariați, iar în viitorul apropiat, maximum doi ani, numărul acestora se va mări cu încă 1.000 de angajați, prin înființarea unor noi unități economice. Toate aceste elemente fac din comuna Cordun un punct economic important pe harta județului. Faptul că unitatea administrativ-teritorială Cordun dispune de toate elementele necesare dezvoltării industriale, face din acest reper un punct important și pentru investitori, care vor absorbi, inevitabil, forţă de muncă locală. Însă, în spatele acestei dezvoltări fără precedent este o muncă uriașă, coordonată de primarul Adrian Ciobanu, unul dintre cei mai harnici edili din județ. Cu toate că primarul, în ultimii ani, a fost în opoziție, în comuna Cordun au fost derulate numai în acest mandat peste 20 de proiecte cu finanțare guvernamentală, europeană și locală. Mai mult, în condițiile în care pandemia a produs multe transformări, sistemul local de educație va fi dotat, în curând, cu aproape 500 de tablete cu abonamente la internet pentru copiii și elevii din comună.
Interviu cu primarul Adrian CIOBANU
– Domnule primar, ce a însemnat actualul mandat, investițional, pentru comuna dvs.?
S-a întâmplat ce nu a fost niciodată. În primul rând, au fost investiții mari la nivelul comunei, investiții grele, care nu au creat întotdeuna doar confort, ci și disconfort. Avem la ora actuală peste 50 kilometri de canalizare, executați în acest mandat. Cu toate că au fost executați în vreo doi ani, eu spun că s-a realizat destul de rapid, cu toate că a creat mult disconfort. În momentul în care sapi în curtea ta personală și creezi puțin haos în gospodărie, nu toți membrii familiei sunt bucuroși. De exemplu, ieri am avut o zi liberă și mi-am racordat parcarea din fața locuinței la noul asfalt, iar împreună cu frații mei am lucrat, iar acum am oasele puțin umflate la mâini. Am avut ambiție să terminăm totul. A fost un efort prea mare pentru mine, nefiind antrenat în ultima vreme cu un astfel de efort. Am o vârstă, în curând voi împlini 42 de ani, care ar trebui să îmi permită să fac un efort mai mare, dar îmi lipsește antrenamentul. În acest mandat, la nivelul comunei, le-am făcut cam pe toate în sensul în care am realizat o rețea de canalizare de peste 50 de kilometri cu valoare mare. Mai mult, am derulat proiecte de aproximativ 3 milioane euro. Mai am și alte proiecte, respectiv, vreo trei în valoare de 1,5 milioane de euro, dar am împrumutat și vreo 4 milioane euro ca să realizez ceea ce s-a făcut. Am gestionat 100% bugetul local, am creionat și am pus în operă vreo 20 de proiecte numai în acest mandat.
”Investiții mari, cu toate că am fost în opoziție”
– Și asta, în condițiile în care ați fost în opoziție…
Într-adevăr, așa a fost, dar am căutat să aduc cât mai mulți bani în comună. Cred că am prins foarte târziu un trend pe fonduri europene, pentru că 2016 a însemnat un capăt de drum în privința accesării fondurilor europene. Mai avem multe de făcut la nivel local și avem nevoie în continuare de fonduri europene. Treaba noastră, a celor din aparatul administrației locale nu se va termina curând. Este ca și cum ai gospodări o familie, numai că de data asta este una de câteva mii bune de membri. În anumite cazuri se degradează lucrările făcute cu ani în urmă și trebuie refăcute. Lucrurile puse cap la cap arată în timp că munca în administrația publică locală nu se termină niciodată. Cred că în maximum 2-3 ani, dacă voi fi ales din nou primar, se vor termina toate. Am experiență și o pot pune în valoare pentru oamenii acestor sate. Vreau să termin integral infrastructura și să asigur servicii publice localnicilor și investitorilor care vor poposi la noi. Pe lângă toate acestea importante sunt și cultura, educația, ocrotirea sănătății și toate celelalte, inclusiv siguranța cetățeanului. În aceste condiții, adminstrația publică locală trebuie să fie în orice moment alături de cetățean și să-l ajute. Într-un mandat nu poți acoperi toate elementele de care o comunitate are nevoie.
30 de kilometri de asfalt în patru ani
– Câți kilometri de drum comunal și sătesc ați asfaltat în ultimii ani?
Cred că am realizat asfaltare pe vreo 30 de kilometri de drum. Sunt în jur de 50 de străzi modernizate, urmând ca în viitor să le rezolvăm pe toate. Mai avem câteva străzi în satul Cordun, dar și în alte locuri. Chiar astăzi am emis un ordin de începere a lucrărilor pentru încă vreo 10 străzi. Mai sunt 4 străzi în zona școlii din satul Cordun, iar la Simionești se va desfășura încă un proiect obținut prin AFIR Iași, care vizează tot asfaltare de drumuri comunale. Într-o lună, două, vor fi finalizate și aceste lucrări. În final, vor fi vreo 67 de străzi, însumând peste 30 de kilometri.
– Știu că sunteți un om cu suflet mare, mai ales atunci când vine vorba de copii…
Am propus, pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii școlare, să mă implic în școli, cu toată gândirea mea, pentru o perioadă de cel puțin doi ani. Avem lipsuri mari din acest punct de vedere, am avea nevoie neapărat de niște săli de sport în comună. Îmi doresc ca din tot ceea ce înseamnă act educațional, să pun la punct toată infrastructura școlară, până în cele mai mici detalii. Și nu doar asta, ci tot ceea ce ține de domeniul cultural și toate cele de care copiii au atât de mare nevoie. Dat fiind faptul că anul acesta am trecut prin această pandemie, pot spune că a fost puțin mai greu decât în trecut. Doresc să achiziționez în perioada următoare 400-500 de tablete, cu abonament, conexiune la internet și toate cele necesare, în funcție de numărul copiilor care vor începe anul școlar următor. Dacă această situație tristă cauzată de pandemie se va prelungi, îmi doresc ca elevii să poată să participe la ore online. Chiar dacă la început nu am fost adept al tehnologiei pentru copii, am ajuns într-un final în punctul în care trebuie să fac acest lucru. Numărul copiilor din comuna noastră depășește 500, însă o parte din ei au primit laptopuri și tablete în anii trecuți. Astfel, la începutul anului școlar viitor, voi înmâna aceste dispozitive copiilor care încă nu au, în așa fel încât actul didactic să se desfășoare în condiții bune, iar părinții să aibă cheltuieli reduse cu ai lor copii.
Cămin pentru bătrâni
– Într-una dintre discuțiile noastre mai vechi, pomeneați ceva despre un centru social la dumneavoastră în comună…
În momentul de față, se lucrează la construirea unui azil de bătrâni în satul Pildești, cu o capacitate de aproximativ 40 de locuri. Acesta va fi mai mult un azil în regim de hotel destinat persoanelor vârstnice și nu unul clasic. Odată finalizate lucrările, toți bătrânii care vor ajunge aici vor avea parte de condiții extraordinare. Valoarea investiției, realizată de o congregație italiană, se ridică la aproximativ două milioane de euro. În 2016, când i-am convins să ridice acest edificiu la noi în comună, mi-am luat angajamentul să le pun la dispoziție tot ceea ce înseamnă utilități – apă, canalizare și energie electrică. Am și făcut acest lucru, iar în primăvara acestui an am primit și autorizația de construire. Estimez un termen de finalizare de aproximativ doi ani, fiind vorba de o construcție pe o suprafață de 3.700 mp. Din discuțiile pe care le-am avut, constructorul și-a propus să realizeze anul acesta partea de structură și acoperișul, iar anul viitor să se ocupe de partea de finisaj. Satul Pildești are deja experiență în ceea ce privește congregațiile externe care vin să realizeze diverse activități pentru comunitate. Mă refer aici la „Frații Școlilor Creștine”, care se ocupă de liceul din sat, dar și congregația „Rosa Venerini”, care se ocupă de o grădiniță particulară din Pildești. Aceste două congregații și-au pus amprenta asupra comunității noastre, acum urmează să sosească o a treia. Biserica romano-catolică și-a pus puternic amprenta pe educarea și ajutorarea comunității din satul Pildești. De-a lungul anilor, au venit aici foarte mulți călugări spanioli, care au împărtășit comunității din experiența, viața și cunoștințele lor. Dacă nu ar fi fost acești oameni deosebiți, cu o pregătire extraordinară, comunitatea noastră nu ar fi arătat așa. De 25-30 de ani de când au venit prima oară aici, comunitatea a luat o altă turnură. Tinerii din satul Pildești au fost formați de acești oameni, care i-au învățat să gândească liber, neîndoctrinați de anumite sisteme religioase și politice. Înainte de venirea lor, comunitatea noastră punea un foarte mare accent pe muncă. Părinții se foloseau de copii încă de la vârste foarte fragede, pentru a se putea întreține sau pentru a-și completa neajunsurile familiale. Cu timpul, și părinții au înțeles că este mult mai importantă pentru copii școala, decât munca. Pe timpuri, dintr-o sută de copii din Pildești doar unul sau doi mergeau la studii superioare, iar acum am ajuns în punctul în care numărul acestora a ajuns chiar și la 40-50. Mă mândresc astăzi cu copii care au ajuns să lucreze pentru companii de prestigiu de pe întreg mapamondul – Statele Unite și Europa. Sunt acei oameni care nu mai au acele locuri de muncă prost plătite pe care le aveau înainte românii care plecau în afară. Sunt oameni respectați pentru activitatea lor și pentru toată munca pe care o depun.
”Am avut în jurul meu oameni deosebiţi”
– Dacă ar fi să mulțumiți cuiva pentru toți anii aceștia, cui ați mulțumi?
Sunt foarte mulți oameni cărora ar trebui să le mulțumesc, pentru că mi-au dat o mână de ajutor și au participat alături de mine la dezvoltarea comunei. Am și aici în primărie foarte mulți colegi, care au muncit și au tras din greu alături de mine. În general, sunt un om cu care se poate lucra foarte ușor, dar muncesc foarte mult și transmit acest lucru și celorlalți. Cred că din acest motiv i-am supus de foarte multe ori la muncă multă, cu atât mai mult cu cât sunt o persoană foarte dinamică. În momentul în care ești dinamic, impui un ritm și celorlalți. De aceea, simt nevoia să le mulțumesc că m-au suportat și în momentele în care poate am fost irascibil.
– Câți salariați are comuna dumneavoastră?
La ora actuală, cred că numărul salariaților depășește 1.500. În anii ce vor urma se vor mai realiza și alte investiții în comuna noastră, iar atunci sperăm să ajungem la 2.500 de angajați. Oricât de mult s-ar dezvolta o comună sau o comunitate, dacă nu sunt locuri de muncă în zonă, comunitățile devin pustii, triste, cu toate investițiile pe care le-ai avea. În primăvara acestui an am avut o tristețe în suflet, pentru că mă gândeam la cei plecați la muncă în străinătate. Mă bucur că în comunitatea noastră au început să apară investiții realizate de cei proveniți din mediul privat. Asta înseamnă cel puțin două fabrici care se vor construi în următorii ani, care vor oferi locuri de muncă și vor aduce prosperitatea în comunitatea noastră.
A consemnat Constantin NEGRU
Sursa:Mesagerul de Neamt